ronaldj83.reismee.nl

India deel 3 Laatste week roadtrip

De nachtbus naar Mumbai vloog over de weg (geen idee, maar wij waren vroeger dan de planning) en zodoende waren wij lekker op tijd in de ochtend in het hotel. Inmiddels ben ik gewend om in de bus te slapen dus het slapen gaat dan ook steeds beter. In de bus heb zijn er echte bedden waardoor je tenminste kan liggen. Na het ontbijt zijn wij richting de gateway of India gelopen en het Taj Mahal Hotel. Dit hotel is 1903 geopend. De geruchten gaan dat dit hotel gebouwd is omdat de eigenaar (een Indiër) geweigerd werd bij een ander duur hotel. In 2008 heeft in het hotel een aanslag plaatsgevonden (wellicht weten jullie dat nog wel) waardoor het hotel 2 jaar de deuren heeft gesloten. Het hotel ziet er van buiten prachtig uit. Hierna zijn wij via de gateway of India met een boot naar het olifanteneiland gegaan. Het eiland dankt zijn naam Elephanta aan de Portugezen, die het gebied rond Mumbai in de 16e eeuw veroverden. Ze noemden het eiland naar een groot standbeeld van een olifant dat ze er aantroffen. Op het eiland zijn een aantal grotten aanwezig met uitgehakte beelden die een eerbied vormen aan een van de goden in het hindoeïsme. De beelden waren erg mooi. Zeer de moeite waard en het was meteen een relaxte boottocht. Eind van de middag zijn wij nog naar een strand geweest en de boulevard met mooi uitzicht op de stad en de zonsondergang.  

In de avond zijn wij gaan eten bij een biercafé. Ff wat anders dan alle rijst en Indiaase gerechten. De biefstuk heb ik maar niet gepakt omdat ik vind dat het niet past in India. Uiteraard heb ik wel een aantal biertjes gehad….. Na het eten hebben wij nog een avondwandeling (met aantal mooie gebouwen onderweg) gemaakt. De volgende dag zag ik het drukke Mumbai. Wat een verkeer. Over een relatieve kleine afstand naar Bollywood deden wij minimaal 1 uur. In Bollywood hebben wij een studio bezocht. Bollywood is een soort Hollywood waar de Indiaase films gemaakt worden. Hier mochten wij een aantal filmstudio’s bekijken en hebben wij tevens een opname bijgewoond van een bekende Indiaase serie. Ik mocht zelfs op de foto met een bekende soap actrice. Mijn debuut duurt niet lang meer als acteur. Want wij mochten ook in een voice opname studio een liedje zingen en tevens dansen met een dansvoorstelling. Ik zal maar eerlijk zeggen dat mijn talent zich nog veel moet ontwikkelen op bepaalde gebieden…. Gelukkig konden de dansers het beter dan mij. Daarna was het terug richting de stad en na een late lunch heb ik nog een shirt gekocht en eten voor in de avondbus. Niet teveel eten aangezien wij een late lunch hadden. In Mumbai heb ik eindelijk meerdere katten gezien. Heerlijk dat die toch nog bestaan in India.

Met de avondbus zijn wij richting Goa gegaan. De eindbestemming van de rondreis. Helaas duurde de busreis erg lang omdat de papieren blijkbaar niet goed in orde waren. Hierdoor kwamen wij ruim 2 uur te laar aan in Goa. Hier verblijf ik in het vrijwilligershuis van de organisatie. In Goa zijn er flink meer vrijwilligers. Er zitten ook 2 Nederlandse meiden bij. Dus af en toe Nederlands praten…

Na de lunch hebben wij het Holi festival gevierd. Het Holi feest is een Hindoeïstisch feest en erg kleurrijk. Het betreft een soort lentefeest gecombineerd met oud en nieuw. Het betreft de viering van het goede op het kwade. Wij zijn naar een buurt gereden waar Green Lion ook een project heeft met kinderen lesgeven. Hier hebben wij samen met een aantal kinderen het feest gevierd. Dit wordt gevierd middels het gooien van verf, water, gekleurd water en ook elkaar met verf versieren. Dit was erg leuk. Gelukkig had ik een oud wit shirt aan dat nu een gekleurd shirt is geworden. Na een koude douche zijn wij (de roadtrip mensen) naar een strand gegaan. Hier hebben wij wat rondgelopen, gezwommen en (ik) met een biertje de zonsondergang bekeken. Na het avondeten nog naar een bar in de buurt. Deze was wel aan de prijzige kant maar het waren dan ook speciaal biertjes.  Op vrijdag heb ik niet heel veel gedaan. De ochtend begonnen met met een Yoga sessie gevolgd door een (af en toe pijnlijke, maar wel relaxte) massage. Na de lunch een paar uurtjes strand en om 18:00 terug naar het huis. De avond wederom afgesloten bij een bar. Vandaag wat later gemaakt. Het vrijwilligershuis heeft een avondklok waardoor wij op tijd naar binnen moeten. In het weekend is dit 23:30 en doordeweeks 22:30. Toch was het erg gezellig.

Zaterdag was de laatste dag van de roadtrip. Zondag was ik vrij en vanaf maandag begint het vrijwilligerswerk. Op zaterdag hebben wij nog 2 kerken bekeken. Omdat Goa tot en met 1961 een kolonie van Portugal was staan er veel kerken en doet Goa niet heel erg Indisch aan. Zelfs het verkeer en getoeter lijkt minder, of ben ik er aan gewend?? 1 kerk betreft een ruïne. Het behoorde tot 1 van de grote st. Augustin kerken. Omdat de kerk vanaf 1835 verlaten is, is het voor een groot deel ingestort. Het was denk ik een enorme kerk geweest in het verleden. Daarna hebben wij nog de basiliek van Bom Jezus bekeken. Deze kerk (met barokke uitstraling) behoort tot een van de oudste kerken. Hierna zijn wij naar de spice garden gereden. Hier zagen wij een flink aantal bomen met hun vruchten en de kruidenplanten. De Indiërs zijn gek op gekruid eten. Na de lunch zijn wij terug gereden (een langere rit) naar een markt en hierna terug naar huis. Na het avondeten zijn wij richting een disco gegaan. Als eerste nog een bar in de uitgaansbuurt en daarna maar liefst nog een kleine 40 minuten de disco in. Het was erg leuk om iedereen (met name Indiërs) los zien te gaan op hun muziek. (Indiaanse (disco) dansmuziek). Om 23:30 waren wij keurig terug op het terrein en kwam een einde aan de roadtrip.

Deze week (al halverwege…) ga ik vrijwilligerswerk doen. Hierover meer in het volgende verslag. De reis is geweldig bevallen en snel voorbij gegaan, maar toch heb ik het gevoel dat ik al weken weg ben. Ik heb een super tijd gehad met deze rondreis. Een geweldig team en zo mooie reis. Prachtige gebieden en plaatsen gezien. Ik ben enorm blij dat ik deze reis gemaakt heb. Een uitgebreidere terugblik komt bij het volgende verslag.

Nog ff paar dagen van India genieten en dan Nederland om vervolgens snel de warme van Curaçao op te zoeken.

Tot snel!

Groeten Ronald

p.s. foto's komen nog. Deel op facebook. Echter is internet traag.... 

India deel 2 richting warmte, woestijn, meren en zoveel meer.

De warmte voelt weer goed. Zoals jullie weten zijn wij op zaterdag aangekomen in Amritsar. Het doel was het bezoek van de gouden tempel, of ook wel Harmandir Sahib. Deze tempel hebben wij eind van de middag met zonsondergang bekeken. Hier moesten de schoenen ook weer uit. (zoals bij elke tempel). Het was er zeer druk met voornamelijk Indiërs. Er waren weinig westerse toeristen. De toeristen uit India dachten dat ik een bekend iemand was en wouden met mij op de foto. Zo aardig als ik ben en met mijn bekendheid weet om te gaan heb ik dit maar toegelaten. De tempel lag, zeker met de zonsondergang, er prachtig bij. De tempel is het belangrijkste heiligdom voor Sikhs. Een monotheïstische religie geïnspireerd door het onderwijs van de tien goeroes. Er werd ook gratis eten uitgedeeld. Dit wordt verzorgd door de vrijwilligers. Iedereen kan hier gebruik van maken. Na dit eten terug naar het hotel. Na een lekkere douche en koud biertje op tijd naar bed want op zondag moesten wij alweer op 4:50 vertrekken uit het hotel.

Eenmaal 3 minuten lopend onderweg kreeg de gids een sms dat de trein twee uur vertraagd was, dus terug naar het hotel. Dan maar wie is de mol gekeken. Uiteindelijk zijn wij twee uur te laat vertrokken, naar Agra, voor het bezoek aan de Taj Mahal. Iets na 19:30 zijn wij aangekomen in Agra, maar kleine drie en half uur te laat. Ach met de NS enz ben ik het inmiddels gewend...

De volgende morgen was het tijd voor een ander hoogtepunt, de Taj Mahal. (Paleis van de kroon) Het behoort tot de 7 wereldwonderen. De Taj Mahal is een grafmonument van een Islamitische heerser van het Mogolrijk die het liet bouwen voor zijn vrouw. Het complex is best groot en ligt er mooi (met name de tuinen) bij. Tsja, wat te zeggen... het is een hele mooie beleving om het monument in het echt te zien. Ondanks de drukte was het goed te doen om foto's te maken.(iets te veel foto’s, dus thuisfront bereid u maar vast voor) Geniet ervan! Ik heb er zeker van genoten. Weer een vinkje erbij... De lunch was bij een restaurant met uitzicht op Taj Mahal. Eindelijk tijd voor een mooie bierfoto, zoals jullie van mij gewend zijn.  

Eind van de middag was het tijd om naar het station te gaan voor een nachttrein naar Udaipur. De stad van de meren. Hier verbleven wij in het vrijwilligershuis van die locatie. De locale organisatie is Green Lions. Omdat er verder geen andere mannelijke vrijwilligers waren had ik de kamer voor mijzelf. In de middag hebben wij een paleis bezocht en een tempel. Tegen de avond stond er nog een dansshow op het programma. Hier werden een aantal dansen opgevoerd. De afsluiting was voor een 72 jarige dame met een aantal potten op haar hoofd. Erg knap hoor! (de dans bedoel ik uiteraard). Het eten werd allemaal verzorgd door een kokkin op ons verblijf. Op woensdag mochten wij de lunch verzorgen. Als eerste op een lokale markt de groente gekocht. Dit was erg druk en, hoe te zeggen, niet echt heel schoon zoals Nederland. Gelukkig worden de groente goed schoongemaakt en gekookt ivm de bacterie. Als lunch hebben wij o.a. het volgende gemaakt; Rijst (uiteraard), zelfgemaakte Rotti, groente gestoofd in een jus, saus gestoofd in een jus van o.a. gestoofde kidnybonen (stond al hle nacht op). De kookles was leuk om mee te maken. De smaak...super althans het deel waar ik aan gewerkt heb…. In de middag twee meren bezocht met een mooie zonsondergang. De volgende dag in de ochtend twee tempels bezocht. 1 was nog in gebruik en 1 niet meer. Die laatste lag er mooi bij. Hier ben ik zonder schoenen (had slippers aan) ergens van afgesprongen en niet helemaal lekker terecht gekomen. (klote poot, zoals iemand uit mijn familie gezegd zou hebben..). Gelukkig deed het maar ff pijn en konden wij eind van de middag met een nachtbus vertrekken richting Jaisalmer (richting de woestijn.) In de bus was er ook plaats voor bedden. Heel apart om mee te maken. In Jaisalmer een oud fort bekeken. Het fort is nog altijd bewoond (ongeveer 4.000 mensen, dus eigenlijk een klein dorp) en vanaf het fort had men ook een prachtig uitzicht. De stad en het fort is gemaakt van geel zandsteen. Hierdoor oogt de stad goudachtig aan. Na de lunch was het tijd voor de woestijn.

Als eerste met een jeep en daarna met kamelen (1,5 uur lang) de woestijn in. Iedereen was aan het klagen dat ze last hadden van hun benen, terwijl eigenlijk de kamelen het werk deden… Ach klagen is gezond toch? Na deze rit kwamen wij aan bij ons kamp in de woestijn. Het kamp (groot woord) lag in de duinen. Het kamp bestond uit bedden in de open lucht, een klein keukentje waar gekookt kon worden en een laken om op te zitten. Gelukkig was er ook bier in de woestijn waar ik wel aan toe was na de zware tocht...Na een mooie zonsondergang was het tijd voor eten, drinken en een kampvuurtje. De sterrenhemel lag er goed bij, echter de maan was wel wat fel. Toen ik paar keer wakker werd in de nacht was de maan weg en was de sterrenhemel goed zichtbaar. Na een ontbijt zijn wij toch maar terug gegaan met de jeep. (uiteraard wou deze held op de kamelen terug, maar aangezien de rest met de jeep wou heb ik mij hier maar bij neergelegd…). Na een stadswandeling was het tijd om de bus terug te nemen naar Udaipur.

Op zondagmiddag nog met een boot over een meer gevaren en op een berg nog een mooie zonsondergang meegemaakt. In de avond nog een bollywoodfilm gekeken. Helaas moest ik mijn kamer nu delen met een Nederlandse jongen. (Was op zich wel weer lekker om weer eens Nederlands te praten). Deze maandag staat er weinig op het programma waardoor ik het verslag kan bijwerken en wat kan bijkomen van alle indrukken. Vanavond met een nachtbus (lange rit) naar Mumbai.

Naar mijn gevoel ben ik al paar weken weg terwijl dit in feite maar 2 weken zijn. Ik heb al zoveel gezien en indrukken opgedaan. Het is tot nu toe een fantastische reis waar ik enorm van geniet. Wat een mazzelkont ben ik toch. De afgelopen week is ook weer voorbij gevlogen en kijk ik uit naar het vervolg. De groep bevalt ook nog altijd goed. Het reizen gaat ook nog altijd goed. Ik mis wel af en toe een lekkere biefstuk met frieten ofzo… Maar het eten is hier ook goed.

Een warme zonnige groet (probeer de zon en warmte richting Nederland te sturen) vanuit India!

Leuk dat jullie met mij meereizen. 

p.s. de foto's staan er ook op 


Aanval op de zintuigen!

Laten wij maar gewoon terug gaan naar Geleen waar de reis begon. Wie wilt daar nu niet vanuit starten?? Mijn ouders brachten mij naar Schiphol, want daar stond mijn vliegtuig te wachten op mijn aanwezigheid. Op Schiphol alle reacties en berichtjes doorgenomen van iedereen. Dank jullie wel!!   

Na een omweg (vliegruim boven Pakistan was dicht) van een uur was ik India, om prees te zijn in Delhi. Ik kwam midden in de nacht (rond 3:30 uur) uit de vertrekhal gelopen. Mijn naïeve gedachten dacht dat het wel rustig zou zijn... idd naïef!! Wat een drukte nog. Allemaal Indiërs met bordjes en namen... ff de juiste vinden. Want de organisatie met wie ik had geboekt (TravelActive) had gezorgd dat iemand klaarstond. Uiteindelijk gelukt en lag ik om ruim een uur later te slapen in het hotel. Om 14:30 was er lunch en konden wij elkaar leren kennen. Er is nog 1 meisje van 26 uit Duitsland, 1 tourguide (Sunil), assistent (nieuw) (Udai), 1 nieuwe leidster van de organisatie. Dus er wordt wel op ons gelet.   Na de lunch hebben wij nog wat door de buurt gelopen waar het hotel lag. Het lag midden in Delhi. Delhi is druk.. maal 10. Oh my god, je wordt helemaal gek. Monteurs in toeters voor auto's en scooter (tuk tuk) enz verdienen goud geld in India. Zoveel mensen en bezigheden, geuren en indrukken... zoals zoveel mensen het zeggen een ware aanslag op de zintuigen. Na een tempel bezocht te hebben kregen wij uitleg over de reis en hoe en wat. (In kort. Vanuit Delhi richting noorden de bergen in en dan afzakken via o.a. de woestijn naar het zuiden en Goa.)  Het avondeten was in een restaurant met rooftop. Vanaf dat terras een geweldig uitzicht op de straten.   

Op maandag begon de rondreis. Na een vroege start met de trein naar Kalka. Daar met een boemeltreintje (werelderfgoed) naar Shimla. Onderweg vele mooie uitzichten in de bergen. Bij aankomst was het mistig en regende het en oh ja het was koud... het weer waar ik zo van hou..dat weet iedereen.....Het hotel lag wel erg mooi en de volgende dag had ik dan ook een mooi uitzicht. De rust was weer wedergekeerd en ik een hoorde stuk minder getoeter (deels autovrij) en er waren ook minder mensen. Op dinsdag begonnen wij met een klim naar de monkey tempel (Jakhoo tempel), Hanuman statue.  Hier stond een heel groot standbeeld van een Hindi god in vorm van een aap. Eind van de ochtend werd de reis vervolgd met een lokale bus naar een klein bergplaatsje. Hier verbleven wij bij een lokaal ouder gezin. In de avond hadden hun ook voor ons gekookt. Na het eten met de groep nog bij vuurtje buiten gezeten ondanks de kou...Hier leuken gesprekken gehad. 

De volgende morgen moesten wij op tijd op om gereed te zijn voor een hike in de bergen...de wandeling was ongeveer 17 km lang met een totaal klim van 1.100 meter. Van 1800 naar ongeveer 2900 meter hoog. Pffff een andere vorm van fitness dan ik gewend ben. Het was af en toe afzien hoor. Na ongeveer 6 km ging de weg over in onverhard terrein. De uitzichten onderweg werden steeds mooier. Het doel was de Shali tempel op de shali berg. Origineel toch??? Onderweg had de gids muziek opstaan en ook ff meditatie muziek... met die omgeving erbij ga je echt wel nadenken over bepaalde dingen.... dus ook fitness voor de mind. Gelukkig was er ook gewone engelse muziek hoor.. niet denken dat ik de wereldproblemen heb opgelost, alhoewel...                                                                                                  Na een wandeling van kleine 5 uur kwamen wij aan op de top. Ik heb het gehaald!!! Lekker gevoel hoor. Het uitzicht was prachtig! De foto's zeggen zoveel meer dan woorden. Helaas moest ik ook weer naar beneden.... ff afzien weer.  Na een taxirit kwamen wij weer terug aan in shimla. Bij het hotel zag ik waarom ik zo moeite had met lopen op het laatst. Een enorme (open) blaar op mijn hiel. De foto’s zijn helaas alleen voor het medisch dossier...Deze dag in totaal 24 km gelopen. Voor mij een record! De biertjes van 2019 zijn er af. Om de pijn te verzachten heeft Ajax zijn best gedaan, want toen hoorde ik pas van de mooie overwinning!   

 De donderdag was een reisdag. Met de taxi naar Dharamshala. Totale rit rond de 9 uur met stops. De afstand is niet extreem veel maar de wegen zijn niet altijd super en veel bergwegen. Gelukkig niet wagenziek geworden. Of ik kan er tegen of de pillen helpen... ik denk dat ik de apotheker moet bedanken.  De stad Dharamshala is vooral bekend door vele inwoners vanuit Tibet en het Boeddhisme wat hier heerst. In de ochtend (vrijdag) hebben wij eerst een holy walk gedaan en na het ontbijt een grote tempel (Boeddhistische) bezocht. De Dalhi Lama was hier nog in november. Daarna de markt verkend (volgens de tourguide 36 cent teveel betaald voor een portemonnee, arme ik) en in de middag nog een tempel bekeken. Eind van de middag heb ik mijzelf getrakteerd op een relaxte massage.     

De eerste paar dagen zijn alweer omgevlogen. Veel geleerd over India en de cultuur. Het Hindoeïsme is hier geloof nummer 1. Het Hindoeïsme heeft velen goden. Inmiddels een aantal tempels bezocht en ook gesprekken gehad over hun geloof. De Koe is hier heilig, dus een lekkere biefstuk zit er niet in. Verder lopen er heel veel honden rond die je in de nacht weleens uit je slaap kunnen houden. Link    https://youtu.be/UOup23RB7lA   Verder is India erg druk. Zeker in wat grotere steden. Lekker veel getoeter ook (overal). Daarnaast zie je veel vuil langs de wegen en op bergen. Echter zijn er ook weer een aantal steden waar een rookverbod geldt en plastic verboden is. De Indiërs eten veel met hun hand. Gelukkig heb ik nog altijd bestek gehad.

Op zaterdag zijn wij met de taxi verder gegaan richting warmere gebieden. Om precies te zijn naar Amritsar. Vanaf hier verstuur ik dit verslag en stuur ik jullie een warme groet en knuffel! De foto's volgen nog ivm trage verbinding, 

Groeten Ronald

   
  

  

   

  

   
  

  

   Verder is India erg druk. Zeker in wat grotere steden. Lekker veel getoeter ook (overal). Daarnaast zie je veel vuil langs de wegen en op bergen. Echter zijn er ook weer een aantal steden waar een rookverbod geldt en plastic verboden is. De Indiërs eten veel met hun hand. Gelukkig heb ik nog altijd bestek gehad.   

Lets start the dream

Waar te beginnen?? 

De Afgelopen weken waren zeer hectisch. Onder andere de crematie van een tante, stoppen met werken, afscheid van je leuke collega’s, laatste drankjes met vrienden, dingen regelen enz enz..Ik ben nu officieel klaar voor mijn droom om te gaan reizen en vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Maar om eerlijk te zijn....het mooiste wonder is eigenlijk eind februari ter wereld gekomen. Ik ben oom geworden van een prachtig jonge man. Zusje lief en zwager lief van harte geluk gewenst met het mooiste cadeau wat er is. Geniet ervan en geef hem een extra knuffel van mij. Ik ben super trots op jullie!!  

Mijn keus om te gaan reizen en vrijwilligerswerk te gaan doen heb ik afgelopen jaar genomen. 

2018 was niet mijn jaar...ik zat niet lekker in mijn vel en was vaak (erg) moe. Onder andere hierdoor kwam ik tot de conclusie dat ik iets totaal anders wou gaan doen met mijn leven. Ik heb de behoefte om iets nuttigs te doen voor een ander iemand en mijzelf. Meer van waarde zijn. Mijzelf opnieuw leren ontdekken, nieuwe culturen leren kennen, nieuwe mensen ontmoeten en vriendschappen op doen, avonturen beleven en reizen. Lekker genieten. Wat bof ik enorm (ik weet hoeveel geluk ik heb en bevoorrecht ik ben) dat ik mij dit kan veroorloven en mensen achter mij heb staan die mij steunen. Bedankt allemaal!  

Mijn plan: 

In Maart zal ik beginnen met een rondreis door India. Drie weken reizen en dan 1 week vrijwilligerswerk. Dit doe ik allemaal via een reisorganisatie (TravelActive) die weer lokale partners hebben. 

In April zal ik na een korte tussenstop in Nederland vakantie gaan vieren op Curacao met mijn ouders, oom en tante en een neef. Dit was al zo gepland! 

Eind April zal ik dan naar Nepal gaan voor meer reizen en meer vrijwilligerswerk. Vanuit Nepal zal ik waarschijnlijk verder gaan reizen. Na Nepal is nog niks geboekt. Dus dat wordt nadenken nadenken en nadenken...


Nu de laatste voorbereidingen treffen en koffer pakken enz en dan zaterdag naar Amsterdam! Blijft toch de mooiste stad!!???

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Travel Active